Navigation Content
 1. Lokacije

  Buje, Župna crkva Sv. Servula

  Valdabasso 25, 52460 Buje

  Unutar gradskih zidina na središnjem trgu izgrađena je u 16.st. župna crkva Sv. Servula. Prvo je izgrađena kao trobrodna da bi kasnijim preuređenjem u 18.st. bila preinačena u jednobrodnu. U crkvi se čuvaju vrijedni drveni kipovi Bogorodice s djetetom iz 14. i 15. st. Zvonik je sagrađen u 16.st. Izgleda da je crkva sagrađena na mjestu gdje je postojao antički hram.

  Orgulje u crkvi su jedne od najvrjednijih instrumenata u Europi. Datiraju iz 1791. godine, a djelo su venecijanskog graditelja Gaetana Callida.

  Pula, Katedrala Uznesenja Blaženje Djevice Marije

  Kandlerova 27, 52 100 Pula

  Unutar grada u neposrednoj blizini glavne ulice i nekadašnje Flavijevske ceste koja je vodila do Foruma, nalazi se Katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije, jedna od dviju crkvi u kojoj se nalazi sjedište porečko-pulskog biskupa. Sagrađena je na mjestu gdje su se tijekom 4. stoljeća sastajali proganjani kršćani. Tijekom vremena crkva je nadograđivana, da bi u 5. stoljeću poprimila izgled današnje Katedrale. Nakon požara 1242. godine, Katedrala je u više navrata obnavljana i nadograđivana. Početkom 16. stoljeća crkva je dobila novo, kasnorenesansno pročelje te u drugoj polovici 17. stoljeća zvonik, izgrađen od kamenih blokova iz Amfiteatra.

  Orgulje u crkvi su suvremeni tip instrumenta iz 1960., postavljene u Puli 2000. godine (graditelj: Wolfgang Eisenbarth)

  Umag, Župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije

  E. Miloša 12, 52470 Umag

  Na središnjem gradskom trgu nalazi se barokna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije iz 18.st. Sagrađena je na mjestu srednjevjekovne župne crkve Sv. Pelegrina, zaštitnika grada Umaga koja je uništena pri gradnji današnje crkve.

  Orgulje u crkvi su iz 1776. godine, venecijanskog graditelja Francesca Daccija.

Navigation Content