Navigation Content
 1. O Festivalu

  Tragovi istarskih identiteta skrivaju se unutar sakralnih prostora, a upravo su oni oduvijek bili na razmeđi između elitne i narodne umjetnosti. Crkve, njihovi eksterijeri i interijeri čine jedno od najznačajnijih elemenata koji grade cjelokupni istarski identitet.

  Orguljaško blago koje skriva istarski poluotok i njegovi izuzetni sakralni interijeri revitaliziralo se upravo kroz 15 godina održavanja festivala Organum Histriae, tri izdanja orguljaškog natjecanja Andrea Antico da Montona te različitih stručnih seminara i predavanja.
  Međunarodni festival Organum Histriae dio je dugoročnog intersektorskog projekta zaštite, obnove i revitalizacije orgulja i orguljske glazbe u Istri utemeljenog 1998. Idejni začetnik projekta je gđa Vedrana Koceić (tvrtka Lifestyle) koja je 11 godina radila kao izvršni producent Festivala uz umjetničkog ravnatelja Marija Penzara.
  Godine 2008. i 2009. muzikologinje Ivana Kostešić i Dina Bušić (Identitet) festival su vodile produkcijski, a 2010. i 2011. i umjetnički. Od ljeta 2012. godine angažirale su nove umjetničke selektore programa, istaknute hrvatske orguljaše Antu Knešaureka i Pavla Mašića. Identitet je nositelj projekta Organum Histriae i obavlja sve produkcijske, muzikološke te promocijske poslove.

  Festival, koji prati puteve istarskih orgulja, svake se godine odvija na nekoliko atraktivnih lokacija, u prekrasnih sakralnim prostorima gdje se nalaze vrijedni povijesni instrumenti. Umag, Pula, Buje, Motovun, Završje, Sv. Petar u Šumi neke su od naših najvažnijih glazbenih postaja.

Navigation Content