Navigation Content
 1. Umjetnici 2015.

  SAMANTA STELL

  Samanta Stell je osnovnu i srednju glazbenu Školu I. M. Ronjgova završila u Puli kod prof. Regine Nožice. Flautu je diplomirala na  Konzervatoriju B . Marcello u Veneciji, u klasi prof. Francesca Chirica, a zatim i na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi  prof. Marine Novak. Usavršavala se na majstorskim tečajevima kod prof. Nicoleta, Artoauda, Ghianija, Lottija, Schmaiseria i Karimija. Više puta bila je laureatkinja na natjecanju Istria Nobilissima. Godine 2008. na Međunarodnom natjecanju G. Zinetti (Italija) prošla je u polufinaleu duu Stell-Granić (flauta-klavir). Nastupa solistički te kao članica niza komornih sastava i orkestara (trio NaSaS4, duo Magic Flutes, Musicitta’, Orkestar zajednice Talijana Pula, Pro et Contra, 5/8, Amapola, Istarski solisti, orkestar  Pula, orkestar HNK Rijeka,  Puhački orkesta rgrada Pule, Big Band Pula, Salon orkestar Pula, Swinging flutes, Frelimo jazz quintet, Evergreen kvartet) s kojima koncertira po Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori, Italiji, Francuskoj i SAD-u. Od 1993. do 1997. stalna je članica Istarskih solista s kojima je 1995. godine snimila CD Frottole s djelima A. Antica. Godine 1997. snimila je CD Musica Histriae Rediviva. Surađuje s renomiranim glazbenicima i skladateljima: N. Milotti, B. Shehu, B. Radić, B. Okmaca i Đ. Dekleva Radaković. Pedagoškim radom bavi se trinaest godina. Zaposlena je u Umjetničkoj školi Poreč kao profesor  flaute i komorne glazbe. Godine 2013. dobila je godišnju nagradu Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga. S učenicima postiže visoke rezultate  na regionalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima. Od 2011.-2013. bila je profesor predavač za flautu i komornu glazbu u ljetnoj školi Arena International u Puli. Od 2010. godine predaje flautu u Centro studi di musica classica L. Dallapiccola u Talijanskoj zajednici u Puli. Idejni je pokretač manifestacije Dani Flaute.

  NICOLÒ SARI

  Nicolò Antonio Sari rođen je u Veneciji 1987. Diplomirao je orguljsku izvedbu i orguljsku kompoziciju na Konzervatoriju B. Marcello u Veneciji 2007. godine u klasi prof. Elze Bolzonello Zoya i prof. Roberta Padoina. Od tada do danas osvojio je brojne nagrade na natjecanjima u Nizozemskoj – Amsterdam (natjecanje J. P. Sweelinck) u Francuskoj – St. Julien du Sault, u Italiji i to u Salernu, Fano Adrianu, Muzzana del Turgnanu i  Varzi. Gostovao je na brojnim festivalima u Italiji i inozemstvu, svirao kao solist s orkestrom Fenice u venecijanskom kazalištu Malibran, s Komornim orkestrom iz Ravenne i Komornim orkestrom Padove i regije Veneto. Godine 2012. završio je magisterij na području orgulja na Konzervatoriju A. Pedrollo u Vicenzi u klasi prof. Roberta Antonella. Prošle je godine završio i dvogodišnji magisterij čembala kod prof. Patrizie Marisaldi. Umjetnički je ravnatelj Međunarodnog orguljskog festivala Gaetano Callido i orguljaš u crkvi Carmini i San Trovaso u Veneciji.

  MELITA IVKOVIĆ

  Melita Ivković rođena je u Zadru gdje završava osnovno glazbeno obrazovanje u Glazbenoj školi Blagoja Berse. Srednju školu pohađa u Zagrebu na Glazbenom učilištu Elly Bašić. Godine 1998. diplomirala je gitaru na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi profesora Ante Čaglja. Od 1993. godine članica je Zagrebačkog gitarističkog kvarteta, s kojim je nastupila u trideset zemalja na četiri kontinenta: SAD, Kanada, Rusija, Kina, Indija, Južnoafrička Republika, Ujedinjeni Arapski Emirati te u brojnim europskim prijestolnicama glazbe kao što su London, Pariz, Barcelona, Rim, Milano, Firenca, Trst, Stockholm, Kopenhagen, Bruxelles, Dusseldorf, Przemysl, Prag, Bratislava, Beč, Graz, Szombathely, Ljubljana, Maribor, Podgorica, Priština, Mostar, Sarajevo. S istim ansamblom osvojila je četiri međunarodne nagrade: prvu nagradu na Međunarodnom natjecanju Trofeo Kawai, Tortona, Italija (1996); prvu nagradu na Međunarodnom natjecanju Simone Salmaso, Viareggio, Italija (1998); Grand Prix na festivalskom natjecanju Ghitaralia, Przemysl, Poljska (1998); nagradu Ivan Lukačić za najbolju izvedbu na Varaždinskim baroknim večerima (1998). 2 Također je s Kvartetom snimila CD Da fuga a milonga (2005), te sudjelovala u praizvedbama djela desetoro hrvatskih skladatelja – Željka Brkanovića, Anđelka Klobučara, Miroslava Miletića, Adalberta Markovića, Ive Josipovića, Tomislava Uhlika, Vlade Sunka, Krešimira Seletkovića, Sande Majurec, Ivana Josipa Skendera – te kosovskog skladatelja Valtona Beqirija, posvećenih ansamblu. Od 1998 – 2010. radi kao profesorica gitare na Glazbenom učilištu Elly Bašić u Zagrebu, a od 2010. u Glazbenoj školi Blagoje Bersa u Zadru te Područnom odjelu u Preku. Bila je tajnica uredništva časopisa Gitara Hrvatske udruge gitarističkih pedagoga (HUGIP) od osnutka 1998. do 2003. Osim u Gitari, tekstovi su joj objavljivani i u vodećem svjetskom časopisu za klasičnu gitaru, britanskom Classical Guitar Magazine. Održala je majstorske satove sa studentima na Sveučilištu Južne Afrike u Pretoriji, Sveučilištu u Mobileu u američkoj saveznoj državi Alabami, te na Međunarodnom festivalu gitare u Bruxellesu.

  DANIELE FERETTI

  Daniele Ferretti diplomirao je orgulje i orguljsku kompoziciju na Konzervatoriju A. Vivaldi u Alessandiji u klasi prof. Sergia Marcianóa. Diplomirao je i klavir u klasi prof. Aurore Verso i kompoziciju u klasi prof. Danielea Bertottoa te dirigiranje u klasi prof. Maria Lamberta na Konzervatoriju G. Verdi u Torinu. Održao je niz orguljskih recitala diljem Italije i inozemstva, a podjednako je aktivan i kao komorni i orkestralni glazbenik. U ulozi dirigenta nastupio je sa Orkestrom Konzervatorija G. Verdi, orkestrom Classica iz Alessandije, Camerata Strumentale Piemontese, Filharmonijom iz Lombardie itd. Radio je na televizijskim postajama RAI i MEDIASET kao aranžer glazbe i asistent glazbene režije. Bio je finalist u nekoliko natjecanja na području filmske kompozicije, među kojima je i natjecanje G. Petrassi s Enniom Morriconeom na čelu.

  Studirao je i filmsku kompoziciju u klasi prof. Luisa Bacalova na L’Accademia Chigiana u  Sieni koja je ujedno i stipendirala njegov studij i od koje je primio počasnu diplomu. Surađivao je s pjesnikinjom Aldom Merini kandidiranom za Nobelovu nagradu, a još uvijek surađuje s  Giovannijem Nutijem, pijanistom, aranžerom i voditeljem diskografskih projekata Nuti /Merini. Do danas je skladao glazbu za nekoliko filmova i predstava. Surađuje s Liturgijskim institutom Asti kao orguljaš i umjetnički ravnatelj te je aktivan kao orguljaš u ansamblu za baroknu glazbu Armoniosa.

  Komorni zbor RUBINO

  Komorni zbor Rubino započeo je s radom početkom 1998. godine na inicijativu grupe zaljubljenika u višeglasno pjevanje a capella. Pod vodstvom prof. Sandre Petrović ostvareni su zapaženi rezultati i intenzivnim radom članovi zbora uspjeli su savladati vrlo zahtjevnu tehniku pjevanja starih majstora sakralne glazbe. Repertoar Zbora obuhvaća djela od renesanse preko baroka, klasike, romantizma do suvremenih djela 20. stoljeća.  U proteklom razdoblju u zborskom pjevanju okušalo se više od pedesetak članova, a vodstvo je preuzimalo 4 dirigenta: Sandra Petrović (1998.-2001.), Janoš Feher (2002.-2003.), Aleksandra Orbanić (2004. – 2007.) i Jelena Mileusnić (2008.). Zbor danas vodi dirigentica Tatjana Merkl. Izdana su tri zvučna zapisa na CD-u: Panis Angelicus (2001.),  Radujte se narodi (2004.) i Zvona (2013.). Komorni zbor Rubino većinom djeluje na području Grada Rovinja i Istre, te se redovito odazivao i na susrete i natjecanja pjevačkih zborova diljem Hrvatske i inozemstva. U svakoj svečanoj prigodi za Grad i istarsko podneblje zbor je davao svoj obol – inicirao je božićne koncerte rovinjskih zborova, sudjelovao u humanitarnim akcijama, crkvenim i gradskim svečanostima. Tradicionalni nastupi u Rovinju postaju uskršnji koncerti, ljetni koncerti, božićni koncerti i Susreti pjevačkih zborova Sv.Eufemija na dan Grada Rovinja.

  ALEN KOPUNOVIĆ LEGETIN

  Alen Kopunović Legetin rođen je 1974. Osnovnu i srednju glazbenu naobrazbu je stekao u Subotici, a diplomirao 1997. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u razredu profesorice Ljerke Očić.

  Za vrijeme studija bio je stalni orguljaš crkve Dječačkoga sjemeništa na Šalati te orguljaš crkve Sv. Marka na Gornjemu gradu. Tijekom studija nagrađen je Rektorovom nagradom Sveučilišta u Zagrebu.

  Od 1998. do 1999. usavršavao se na znamenitom Sveučilištu Mozarteum u Salzburgu, u razredu prof. Elisabeth Ullmann. Akademske 2004/05. godine usavršavao se na Papinskome Institutu za crkvenu glazbu u Rimu: smjer liturgijska glazba u maestra Valentina Miserachsa, te orgulje u maestra p. Thea Fluryja.

  U Subotici mu je 1998. dodijeljena Antušova nagrada za promicanje kulture bačkih Hrvata.

  Od 1999. u Požegi djeluje kao orguljaš i zborovođa u crkvi Sv. Lovre te kao pontifikalni zborovođa i orguljaš u Katedrali.

  Redovito gostuje kao solist ili uz orkestre (F.Poulenc: Koncert za orgulje i gudače uz Zadarski komorni orkestar; S.Barber: Toccata Festiva uz Orkestar Hrvatske vojske; A.Guillmant: Symphonie no.1 uz orkestar Hrvatske vojske u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu) na festivalima kao što su Zagrebački ljetni festival, Glazbene večeri u sv. Donatu, Rapske večeri, Varaždinske barokne večeri, Osorske glazbene večeri, Makarsko kulturno ljeto, Festival sv.Marka, Ciklus koncerata Orgulje Hefferer. Nastupao u gotovo svim hrvatskim katedralama, a od nastupa u inozemstvu valja istaći koncert u Beču (Schubert Kirche), Budimpešti (Bazilika sv.Matije i Stjepana), Rimu (Bazilika sv.Petra), Beogradu (Katedrala), Kotoru, Subotici (Katedrala), Ljubljani (Dvorana filharmonije) i Cardiffu (St David’s Hall). Kao dirigent ravnao je izvedbama duhovnih kantata i misa: Bach (Magnificat), Pergolesi (Stabat Mater), Charpentier (Te Deum), Gounod (Misa Sv. Cecilije).

  Nastupa i kao korepetitor te komorni glazbenik uz instrumentaliste (Dario Teskera, trublja; Krešimir Fabijanić, trublja; Vanja Lisjak, trombon; Vlatka Peljhan, violina) i vokalne soliste (Dunja Vejzović, Renata Pokupić, Martina Gojčeta Silić, Adela Golac Rilović, Martina Zadro, Tamara Felbinger Franetović, Marko Špehar, Marija Kuhar Šoša, Ivanka Boljkovac, Ivana Lazar).

  Osim bogate koncertne djelatnosti redovito snima za HRT. Objavljena je 2011. njegova solistička kompaktna ploča »Portret Kraljice« u izdanju Croatia Recordsa. Član je žirija županijskih i državnih natjecanja orguljaša, kao i predavač na Srednjoj glazbenoj školi u Požegi (orgulje, klavir, mješoviti zbor).

  Uručena mu je 2010. Godišnja nagrada Grada Požege za doprinos glazbenoj kulturi.

Navigation Content