Navigation Content
 1. Umjetnici 2014

  Simone Vebber

  Simone Vebber rođen je i talijanskom gradu Trento 1983.

  Orgulje uči od ranih dana kod Lorenza Ghielmija i Andree di Renza na Accademia Internazionale di Musica u Milanu. Diplomirao je orgulje, orguljsku kompoziciju i klavir na konzervatoriju F. A. Bonporti u Trentu. Osvojio je potom prvu nagradu na pariškom natjecanju orguljske improvizacije Saint – Maur te prvu nagradu na Konzervatoriju u Trentu.

  Odlazi na daljnje školovanje na Akademiju Sibelius u Finskoj gdje uči kod Jana Lethola i Ese Toivole. Tijekom karijere usavršava se kod pedagoga kao što su: L. Lohmann, J. C. Zehnder, Bine Bryndorf, Brett Leighton, Roberto Antonello, P. D. Peretti…

  Nastavlja osvajati prve nagrade diljem rodne Italije te u Francuskoj i Austriji, nastupa na festivalima u Rimu, Veneciji, Milanu, Modeni, Palermu, te Parizu, Kuopioju, Stuttgartu, Rigi i drugdje.

  Snimao je za ORF, Diapason, Radio Vaticana, Rainbow Classic i Suonare Records.

  Alen Kopunović Legetin

  Alen Kopunović Legetin rođen je 1974. Osnovnu i srednju glazbenu naobrazbu je stekao u Subotici, a diplomirao 1997. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u razredu profesorice Ljerke Očić.

  Za vrijeme studija bio je stalni orguljaš crkve Dječačkoga sjemeništa na Šalati te orguljaš crkve Sv. Marka na Gornjemu gradu. Tijekom studija nagrađen je Rektorovom nagradom Sveučilišta u Zagrebu.

  Od 1998. do 1999. usavršavao se na znamenitom Sveučilištu Mozarteum u Salzburgu, u razredu prof. Elisabeth Ullmann. Akademske 2004/05. godine usavršavao se na Papinskome Institutu za crkvenu glazbu u Rimu: smjer liturgijska glazba u maestra Valentina Miserachsa, te orgulje u maestra p. Thea Fluryja.

  U Subotici mu je 1998. dodijeljena Antušova nagrada za promicanje kulture bačkih Hrvata.

  Od 1999. u Požegi djeluje kao orguljaš i zborovođa u crkvi Sv. Lovre te kao pontifikalni zborovođa i orguljaš u Katedrali.

  Redovito gostuje kao solist ili uz orkestre (F.Poulenc: Koncert za orgulje i gudače uz Zadarski komorni orkestar; S.Barber: Toccata Festiva uz Orkestar Hrvatske vojske; A.Guillmant: Symphonie no.1 uz orkestar Hrvatske vojske u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu) na festivalima kao što su Zagrebački ljetni festival, Glazbene večeri u sv. Donatu, Rapske večeri, Varaždinske barokne večeri, Osorske glazbene večeri, Makarsko kulturno ljeto, Festival sv.Marka, Ciklus koncerata Orgulje Hefferer. Nastupao u gotovo svim hrvatskim katedralama, a od nastupa u inozemstvu valja istaći koncert u Beču (Schubert Kirche), Budimpešti (Bazilika sv.Matije i Stjepana), Rimu (Bazilika sv.Petra), Beogradu (Katedrala), Kotoru, Subotici (Katedrala), Ljubljani (Dvorana filharmonije) i Cardiffu (St David’s Hall). Kao dirigent ravnao je izvedbama duhovnih kantata i misa: Bach (Magnificat), Pergolesi (Stabat Mater), Charpentier (Te Deum), Gounod (Misa Sv. Cecilije).

  Nastupa i kao korepetitor te komorni glazbenik uz instrumentaliste (Dario Teskera, trublja; Krešimir Fabijanić, trublja; Vanja Lisjak, trombon; Vlatka Peljhan, violina) i vokalne soliste (Dunja Vejzović, Renata Pokupić, Martina Gojčeta Silić, Adela Golac Rilović, Martina Zadro, Tamara Felbinger Franetović, Marko Špehar, Marija Kuhar Šoša, Ivanka Boljkovac, Ivana Lazar).

  Osim bogate koncertne djelatnosti redovito snima za HRT. Objavljena je 2011. njegova solistička kompaktna ploča »Portret Kraljice« u izdanju Croatia Recordsa. Član je žirija županijskih i državnih natjecanja orguljaša, kao i predavač na Srednjoj glazbenoj školi u Požegi (orgulje, klavir, mješoviti zbor).

  Uručena mu je 2010. Godišnja nagrada Grada Požege za doprinos glazbenoj kulturi.

  Petrit Çeku

  Petrit Çeku je rođen 1985. godine u Prizrenu, Kosovo. U rodnom je gradu završio osnovnu glazbenu školu i prva dva razreda srednje škole, nakon toga dolazi u Zagreb gdje nastavlja svoje školovanje u klasi prof. Xhevdeta Sahathije a kasnije i na glazbenoj akademiji u klasi prof. Darka Petrinjaka. Zbog te činjenice, na radost i sreću ne samo gitarista već i šire glazbene javnosti u Hrvatskoj, ovog umjetnika možemo nazivati i hrvatskim gitaristom.

  Tijekom svog školovanja u Zagrebu Petrit Ceku bio je pobjednik jednog državnog natjecanja i nekoliko priznatih međunarodnih gitarističkih natjecanja: Anna Amalia u Weimaru, Andres Segovia u Velbertu i Emilo Pujol u Sassariu kao i prestižnog natjecanja Michele Pittaluga u Alessandriji nakon čega je ostvario i svoju prvu studijsku ploču za čuvenu američku diskografsku kuću Naxos. Tijekom studija Petrit se usavršavao kod mnogih priznatih svjetskih pedagoga i gitarista: Manuela Barrueca, Carla Marchionea, Zorana Dukića, Ane Vidović i drugih. U nekoliko navrata usavršavao se i u komornoj glazbi u sklopu ljetne škole Strings only kod Valtera Dešpalja i Davida Gregoriana. Nakon diplome nastavio je poslijediplomski studij u Baltimoreu (SAD) kod svog velikog uzora Barrueca.

  Neprikosnoveni uzor mladim gitaristima diljem svijeta, umjetnik nemjerljivog talenta i karizme, miljenik publike i kritike s pravom je i bez imalo dileme nakon jednog od svojih recentnih zagrebačkih koncerata, prozvan Pogorelićem gitare. Spomenimo još 2005. godinu u kojoj je Petrit Ceku osvojio natjecanje Ferdo Livadić u Samoboru. Nakon toga je, uz vrtoglavi uspon u karijeri, zapravo započela i njegova neraskidiva umjetnička veza s ovim gradom.

  Pavao MAŠIĆ

  (Šibenik, Hrvatska, 1980.) je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu diplomirao čembalo u razredu Višnje Mažuran (2005.), orgulje u razredu Marija Penzara (2005), te studij glazbeno-teoretskih disciplina (2007,). Orgulje je magistrirao 2007. u okviru poslijediplomskog solističkog studija (diplôme de soliste) na Haute École de Musique u Lausanni u razredu Kei Koito, gdje se s posebnim naglaskom bavio interpretacijom glazbe renesanse i baroka na povijesnim instrumentima. Godine 2008. s odličnim uspjehom zaključuje i dvogodišnji poslijediplomski studij čembala i srodnih instrumenata s tipkama pri Musikhochschule (Institut für Historische Aufführungspraxis) – Freiburg im Breisgau u razredu dr. Roberta Hilla.

  Pierre Hantai, Skip Sempé, Bob van Asperen, Ton Koopman, Laurence Cummings, Anđelko Klobučar, Daniel Roth, Luigi Ferdinando Tagliavini, Christoph Bossert, Katherine Bine Bryndorf tek su neki od renomiranih umjetnika pod čijim se vodstvom usavršavao u okviru mnogobrojnih međunarodnih majstorskih teča jeva posvećenih interpretaciji glazbe za čembalo i orgulje.Nositelj je prvih nagrada s međunarodnih natjecanja Grand Prix Bach de Lausanne (Švicarska, 2006.) i Andrea Antico da Montona (Hrvatska, 2006.), Rektorove nagrade za akademsku godinu 2004./2005, te Nagrade Ivo Vuljević za najuspješnijeg mladog glazbenika u 2006. Godine 2009. bio je laureat na međunarodnom natjecanju 1. Concurso internacional CAI – Jóvenes Intérpretes de Organo održanom u Zaragozi (Španjolska), a u 2010. primio je i Godišnju nagradu Društva sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika u Zagrebu.

  Od 1999. glavni je orguljaš Crkve sv. Marka u Zagrebu gdje surađuje s Oratorijskim zborom Cantores Sancti Marci, a od 2008.g. djeluje i kao asistent red. prof. Višnje Mažuran na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.Iza sebe ima već zamjetan broj solističkih i komornih nastupa na glazbenim festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu.

  Marta Musap

  Marta MUSAP, rođena je u Zadru 1990. Završila je Osnovnu glazbenu školu „Blagoje Bersa“ na odsjeku klavira u klasi prof. Mirjane Šteko te Osnovnu školu Suvremenog plesa. U 3. razredu srednje škole klavira preusmjerava se na Odsjek solo pjevanja u klasi prof. Dubravke Krušelj – Jurković. Godine 2007. sudjeluje na Regionalnom natjecanju pjevača u Šibeniku te osvaja 2. nagradu. Svega godinu dana nakon toga održava svoj prvi veći samostalni koncert kao solistica u Faureovom „Requiemu“ u Zadru. S 18 godina upisuje Muzičku akademiju u Zagrebu u klasi prof. Cynthie Hansell – Bakić. Na 3. godini studija odlazi u klasu prof. Martine Gojčete – Silić. U prosincu 2010. sudjeluje na koncertima mladih opernih pjevača „Hommage Milka Trnina“. Godinu dana kasnije debitirala je u ulozi Mercedes u sklopu studentskog projekta „Carmen“ na Muzičkoj akademiji (KDVL) koji je dobio Rektorovu nagradu. U travnju 2012. nastupila je kao solistica u izvedbi „Sedam posljednjih Kristovih riječi na križu“ Josipa Magdića. U ožujku 2013. igra ulogu jednog od paževa u Wagnerovoj operi „Lohengrin“ u HNK Zagreb. U lipnju 2013. završava studij i stječe akademski naziv magistra muzike.

  Godine 2014. osvojila je prvu nagradu na natjecanju Mladi pjevač godine u zagrebačkoj Mimari u organizaciji Koncertne direkcije Zagreb.

  Sudjelovala na seminarima poznatih svjetskih pjevača i pedagoga kao što su Cornelis Witthoefft, Cynthia Hansell – Bakić, Lary Allan Smith, Walter Moore, Tihana Herceg i drugi.

  Ines Schüttengruber

  Ines Schüttengruber rođena je u Austriji. Studirala je klavir, orgulje i čembalo u Beču, a potom u Amsterdamu.

  Ines Schüttengruber nagrađena je diplomom Bösendorfer. Bila je stipendistica Sveučilišta u Beču i dobitnica stipendije Alban Berg.

  Od 2010. do 2013. predavala je na Sveučilištu u Beču. Svirala je diljem zemlje i inozemstva kao solistica ali i komorna glazbenica.

  Od 2013. radi u organizaciji Sommerkonzerte im Stift Melk kao umjetnička ravnateljica.

Navigation Content