Navigation Content
 1. Umjetnici 2013.

  Ante Knešaurek

  Ante Knešaurek (Zagreb, 1978.) diplomirao je orgulje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, gdje je i magistrirao 2003. godine. Studij orgulja potom je nastavio na Händel-Akademie u Karlsruheu u razredu profesora Ludgera Lohmanna i Daniela Rotha u Parizu, te u sklopu dvaju majstorskih specijalističkih poslijediplomskih studija orgulja i improvizacije: u klasi prof. Norberta Düchtela na Hochschule für Musik u Detmoldu i u klasi prof. Guntera Rosta na Kunstuniversität u Grazu. Orguljsku improvizaciju također je studirao i u Hrvatskoj s akademikom Anđelkom Klobučarom, te je jedan od rijetkih hrvatskih orguljaša koji se aktivno bavi orguljskom improvizacijom u sklopu vlastitih solističkih orguljaških recitala koje redovito održava na festivalima u Hrvatskoj, Njemačkoj, Austriji, Italiji i Francuskoj. Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu također je diplomirao kompoziciju u klasi akademika Marka Ruždjaka 2005. te se na tom području usavršavao kod Amadeusa Webersinkea i Thierryja Escaichea. Na domaćoj i inozemnoj glazbenoj sceni redovito je prisutan kao skladatelj, a njegova su djela izvođena na zagrebačkom Bienallu, kao i na srodnim glazbenim manifestacijama u Zagrebu, Samoboru, Opatiji, Osijeku, Ljubljani, Puli, Beču, Moskvi, Berlinu, Freyungu, Detmoldu, Trstu te Udinama.Dobitnik je domaćih nagrada, među kojima se ističu Rektorova nagrada Sveučilišta u Zagrebu za najbolji studentski rad izrađen na Muzičkoj akademiji u ak. god. 1998./99. i Nagrada Darko Lukić koju mu je kao najboljem hrvatskom mladom glazbeniku u 2005. dodijelilo Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika. Od inozemnih uspjeha izdvaja se prestižna nagrada Günther Ramin za polifonu improvizaciju koju je osvojio na međunarodnom natjecanju orguljske improvizacije Günther Ramin pri Hochschule für Musik Felix Mendelssohn–Bartholdy u Leipzigu 1999. godine.

  Glavni je orguljaš Bazilike Srca Isusova u Zagrebu, gdje surađuje s Akademskim zborom Palma, s kojim je snimio više kompaktnih ploča. Uz bogatu solističku koncertnu djelatnost, redovito surađuje s raznim solistima i ansamblima te snima za HRT. Redoviti je član Hrvatskog društva skladatelja, a njegove skladbe izvode renomirani domaći i inozemni ansambli i orkestri poput Cantus ansambla, Zagrebačke filharmonije, Simfonijskog puhačkog orkestra HV, Pekinške filharmonije. Radi u zvanju docenta na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu.

  Zrinka Posavec


  Zrinka Posavec rođena je 1981. godine u Đakovu. Na Filozofskom fakultetu u Osijeku 2003. diplomirala je studij glazbene kulture, no poziv za dubljim osjećanjem i proučavanjem glazbe, posebice pjevanja doveo ju je i do drugog studija pjevanja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu koji je završila u klasi prof. Lidije Horvat Dunjko 2007. Za vrijeme školovanja osvojila je nekoliko prvih državnih nagrada na natjecanjima studenata glazbe. Nastupala je u nekoliko opernih uloga i nakon diplome školovanje glasa nastavila je nadograđivati s eminentnim pjevačima i pedagozima pjevanja Oliverom Miljaković, Vlatkom Oršanić, Martinom Gojčetom Silić, Vitomirom Marofom i Ivicom Cesaracom. Pohađala je brojne radionice i seminare pjevanja u Hrvatskoj i inozemstvu. Danas nastupa kao koncertna pjevačica te se bavi reintepretacijom rane glazbe. Kako je glazba u njezinom životu prisutna kroz više različitih razina, i nikada ju nije doživljavala jednoznačno, danas se bavi etnomuzikologijom i folklorom. Zaokuplja je istraživački rad na terenu, zapisivanje i obrade izvornih napjeva te njihova rekonstrukcija. Tako uz svoj redovan posao profesorice pjevanja u Umjetničkoj školi Franje Lučića u Velikoj Gorici, Zrinka Posavec vodi nekoliko folklornih skupina i zborova KUU Prigorac Sesvetski Kraljevec, KUD A. Klasinc, Lasinja i ŽVA Zwizde Zagreb i pri tom surađuje s mnogim društvima i institucijama koji se bave očuvanjem hrvatske tradicijske glazbe. Interpretatorica je i starogradskih napjeva te sevdaha.

  Hrvoje Trinki

  Hrvoje Trinki (Zagreb,1991.) studira orgulje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Maturiravši klavir u klasi prof. Jasne Rebe, upisuje orgulje kod mr.art. Pavla Mašića. Godine 2011. osvaja prvu nagradu na državnom natjecanju u organizaciji HDGPP-a u disciplini orgulje, a 2012. u sklopu Tria Art prvu nagradu na prvom međunarodnom natjecanju za glas i orgulje Heferer. Usavršavao se na seminarima pod vodstvom P. Mašića, A. Knešaureka, T. Sevšeka,W. Zerera, G. Weir, L. F. Tagliavinija, B. Haasa, J. Laukvika…

  Zwizde


  Ženski vokalni ansambl Zwizde su se okupile 2007. godine pod vodstvom Zrinke Posavec. Većina djevojaka su studentice, podrijetlom Slavonke, ali ima ih i iz ostalih krajeva Republike Hrvatske. Zwizde se bave očuvanjem i promicanjem prvenstveno šokačke pjesme, no izvode i pjesme modernijeg izričaja. Ovaj je ansambl već nastupao na brojnim koncertima u Slavoniji i Baranji, Zagrebu i okolici kao i izvan Hrvatske (Salzburg, Beč, Budimpešta). Od 2010. Zwizde vodi Antun Božić. Voditeljica grupe od jeseni 2012. je Zrinka Posavec. Djevojke su 2012. predstavljale Hrvatsku tradicijsku kulturu na Adria festivalu u Seulu u Južnoj Koreji. U siječnju 2013. osvojile su drugo mjesto na natjecanju božićnih uspavanki u Sesvetama. U svibnju 2013. na Natjecanju hrvatske tradicijske glazbe u kategoriji mali sastavi osvojile su prvo mjesto. Danas Zwizde djeluju kao samostalna udruga sa sjedištem u gradu Zagrebu.

  Peter Frisée


  Peter Frisée rođen je 1983. u Grazu. U rodnom je gradu godine 2001. završio studij orgulja u klasi prof. Ernsta Triebela. Iste je godine završio rad na knjizi Umjetnosti gradnje romantičkih orgulja u Njemačkoj i Francuskoj u 19. stoljeću na kojoj je radio uz potporu Daniela Rotha. Godinu dana kasnije zaposlio se u Grazu i istodobno nastavio školovanje kod prof. Michaela Kapsnera. Od 2003. uči kod Romana Summeredera na bečkom Sveučilištu, radi kao profesor klavira i orgulja u Grazu te je aktivan i kao čembalist. Od 2003. do 2007. bio umjetnički voditelj ansambla Haydn Sinfonietta Wien. Od 2004. bio je glavni orguljaš Erlöserkirche Am Schüttel. Četiri godine kasnije postaje generalni direktor Concilium musicum Wien, Kultur-Management Wien i Haydn Gesellschaft Wien te osniva orguljski trijenalski festival u bazilici Mariatrost u Grazu. U godini 2012. primio je grand diplomu. Osvojio je nekoliko orguljskih natjecanja u domovini i inozemstvu. Usavršavao se kod Daniela Rotha, Gerharda Gnanna, Petera Planyavskog, Wolfganga Zerera i brojnih drugih. Aktivan je kao solist i komorni glazbenik.

  Zdravko Pleše


  Zdravko Pleše rođen je u Rijeci 1977. Studirao je violinu na Akademiji za glasbo u Ljubljani u klasi profesora Roka Klopčiča. Nemiran duh i želja za usavršavanjem odveli su ga u Beč na Univertität für Musik und Darstellende Kunst u klase prof. Reinera Küchla i prof. Jele Spitkove. Tamo je diplomirao 2003., a potom 2007. stekao naziv magistra umjetnosti na području violine. Usavršavao se kod različitih pedagoga i to kod Igora Ozima, Andreasa Kissa, Helfrieda Fistera, Volodje Balžalorskog, Aleksandra Arekovog, Asje Kouschner i drugih. Njegovi prvi nastupi bili su u okviru komornog sastava tria Pleše kojeg uz njega čine njegove sestre. Danas svira u triju Arte i Ensemble Contemporanea 21. Za izvedbu Koncerta za violinu i orkestar u D – duru N. Paganinija i Koncerta za violinu i orkestar W. A. Mozarta nagrađen je Prešernovom nagradom. Kao solist svirao je s raznim orkestrima i to pod dirigentskim vodstvom velikog slovenskog dirigenta Antona Nanuta, zatim Davida Villersa, Dušana Nedovića, Matjaža Brežnika, Nade Matošević i drugih. Zdravko Pleše je osim školovanja, natjecanja, pedagoškog rada, te svirke u orkestrima i organizator dvaju festivala – jednog na Grobniku – Festival komorne glazbe Grobnik i jednog u Piranu – Tartinijevi dani. Okušao se i na filmu pa je tako u produkciji RTV Slovenija nakon audicije dobilo ulogu i utjelovio mladog Tartinija u filmu Vražji Tartini. Bavi se pedagoškom radom i obrazuje mlađe naraštaje na području glazbene umjetnosti te s njima postiže zapažene rezultate i nagrade na natjecanjima.

  Snježana Pleše Žagar

  Snježana Pleše Žagar osnovno je i srednjoškolsko obrazovanje stekla u rodnoj Rijeci. Studij glazbe je nastavila na Akademiji za glasbo u Ljubljani i diplomirala na Odjelu za glazbenu pedagogiju te na klavirskom odjelu u razredu prof. Andreja Jarca. Kao pijanistica je snimila autorske skladbe slovenskog kompozitora Lj. Rančigaja te solo pjesme M. Vilharja sa opernim pjevačem Miranom Žitkom. Solistički je nastupala sa postojnskim gudačim orkestrom, s komornim triom Arte te Ensemble Conteporanea. S bratom Zdravkom violinistom redovito nastupa na samostalnim koncertima i festivalima. Njeguje širok repertoar kompozicija svih glazbenih stilova, a renesansni i barokni repertoar često izvodi na orguljama i na čembalu. Radi kao profesorica klavira i korepetitorica u Glazbenoj školi Postojna u Sloveniji.

  Branko Sterpin

  Branko Sterpin je rođen u Puli. Osnovnu i srednju glazbenu školu završio rodnom gradu. Godine 2008. diplomirao je trubu na jazz odjelu Sveučilišta za glazbu i glumačku umjetnost u Grazu. Od 1996. svira u Big Bandu Pula pri Puhačkom orkestru grada Pule. Od 2005. stalni je član HGM jazz orkestra. Često nastupa u combo jazz ansamblima u raznim kombinacijama. Trenutno je zaposlen u Jazz orkestru HRT-a.

  Joe Kaplowitz


  Joe Kaplowitz se profesionalno počinje baviti glazbom sa petnaest godina u Washington-u, SAD. Završava studij klavira, tube i kompozicije na Youngstown State University 1995.. Od tada svira sa prepoznatljivim imenima američke blues i jazz scene: Eddie Daniels, James Moody, Ernie Krivda, Greg Bandy, Randy Jonston, Wycliff Gordan, Ralph Bowen, and Sean Jones. Joe je također nastupao sa David Fathead Newmanom i blues legendom Koko Taylor i Lucky Petersonom. Nakon 1999. Joe predvodi bendove koji nastupaju u Bijeloj Kući, te Blues Alley, The Knitting Factory, i The House of Blues. Od 2002. do 2004. Joe živi u New Yorku gdje osniva Joe Kap Organ Trio i nastupa u mnogim poznatim klubovima i dvoranama te održava dugotrajnu suradnju s trubačem Mark Rappom. Također nastupa s glazbenicima poput Liberty Ellman, Avi Rothbard, Abraham Burton i Wess Andreson, Mark Ferber, Kyle Struve i Kim Thompson. Godine 2006. seli se u Hrvatsku gdje nastupa s poznatim glazbenicima poput Tamare Obrovac, Josipe Lisac, Elvisa Stanića, Saše Nestorovića, Davora Križića te sastavima kao što su Big Band HRT – a, vokalna skupina Rivers…

  Hrvoje Rupčić


  Hrvoje Rupčić rođen je u Zagrebu 1970. godine. Od 1989. do 1991. uči udaraljke pri Drumtech – Latin Percussion Studio u Londonu. Po povratku u Zagreb svira u različitim sastavima u kojima je upoznao većinu članova budućeg izuzetno uspješnog sastava Cubismo. Od 1993. do 1995 svirao je u sastavu Hammond trio s Marijem Mavrinom i Nevenom Frangešom, a od 1993. i s danas pokojnim Boškom Petrovićem, legendom hrvatskog jazza u sastavu B.P. Club All Stars. Godine 1995. osniva i vodi vlastiti sastav Cubismo koji je već punih 18 godina vodeći latin – jazz sastav na našim prostorima. Često surađuje s HGM jazz orkestrom i Jazz orkestrom HRT-a. Godine 2000./2001. bio je predavač na Muzičkoj akademiji u Zagrebu na Odsjeku za udaraljke. Od 2005. zaposlen je kao stalni član orkestra kazališta Komedija. Dobitnik je 23 nagrade Porin sa svojim sastavom Cubismo, sedam nagrada Status HGU-a i nagrade Crni mačak.

Navigation Content