Navigation Content
 1. Umjetnici 2012

  Tomaž SEVŠEK ŠRAMEL


  (Ljubljana, Slovenija, 1978.) diplomirao je na Musikhochschule Freiburg u Njemačkoj orgulje, u klasi Zsigmonda Szathmárya i čembalo u klasi Roberta Hilla. Kasnije se upisuje na Eastman School of Music, Rochester NY gdje uči orgulje kod Davida Higgsa, te čembalo kod Arthura Haasa. Uspješno koncertrira po Sloveniji, Austriji, Njemačkoj, Italiji, Španjolskoj i SAD-u. Redovito nastupa sa Slovenskim filharmonijskim orkestrom te kao čembalist s Gudačkim komornim orkestrom Slovenske filharmonije.

  Ponosi se s nekoliko prvih nagrada Slovenskog nacionalnog natjecanja mladih orguljaša, a 1998. s drugom nagradom Europskog natjecanja mladih orguljaša. Finalist je Međunarodnog orguljaškog natjecanja Calagary (2002.) i Mendelssohn-Wettbewerb natjecanja u Berlinu (2003.). Radi kao generalni sekretar TEMSIG-a (Slovensko državno natjecanje mladih glazbenika) te kao predsjednik Slovenskog orguljaškog društva.

  Posvetio se širokom spektru orguljaške i komorne glazbe, od kasne renesanse do avangardne glazbe 21. stoljeća. Tomaž Sevšek suosnivač je slovenskih ansambala rane glazbe Musica Cubicularis te Harmonia Antiqua Labacensis, međunarodnog ansambla pod vodstvom renomiranog argentinskog baroknog violinista, Manfreda Kraemera. Navedeni ansambli redovito snimaju i nastupaju na festivalima diljem Slovenije, Italije, Njemačke i Španjolske.

  Pavao MAŠIĆ


  (Šibenik, Hrvatska, 1980.) je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu diplomirao čembalo u razredu Višnje Mažuran (2005.), orgulje u razredu Marija Penzara (2005), te studij glazbeno-teoretskih disciplina (2007,). Orgulje je magistrirao 2007. u okviru poslijediplomskog solističkog studija (diplôme de soliste) na Haute École de Musique u Lausanni u razredu Kei Koito, gdje se s posebnim naglaskom bavio interpretacijom glazbe renesanse i baroka na povijesnim instrumentima. Godine 2008. s odličnim uspjehom zaključuje i dvogodišnji poslijediplomski studij čembala i srodnih instrumenata s tipkama pri Musikhochschule (Institut für Historische Aufführungspraxis) – Freiburg im Breisgau u razredu dr. Roberta Hilla.

  Pierre Hantai, Skip Sempé, Bob van Asperen, Ton Koopman, Laurence Cummings, Anđelko Klobučar, Daniel Roth, Luigi Ferdinando Tagliavini, Christoph Bossert, Katherine Bine Bryndorf tek su neki od renomiranih umjetnika pod čijim se vodstvom usavršavao u okviru mnogobrojnih međunarodnih majstorskih teča jeva posvećenih interpretaciji glazbe za čembalo i orgulje.Nositelj je prvih nagrada s međunarodnih natjecanja Grand Prix Bach de Lausanne (Švicarska, 2006.) i Andrea Antico da Montona (Hrvatska, 2006.), Rektorove nagrade za akademsku godinu 2004./2005, te Nagrade Ivo Vuljević za najuspješnijeg mladog glazbenika u 2006. Godine 2009. bio je laureat na međunarodnom natjecanju 1. Concurso internacional CAI – Jóvenes Intérpretes de Organo održanom u Zaragozi (Španjolska), a u 2010. primio je i Godišnju nagradu Društva sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika u Zagrebu.

  Od 1999. glavni je orguljaš Crkve sv. Marka u Zagrebu gdje surađuje s Oratorijskim zborom Cantores Sancti Marci, a od 2008.g. djeluje i kao asistent red. prof. Višnje Mažuran na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.Iza sebe ima već zamjetan broj solističkih i komornih nastupa na glazbenim festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu.

  Ante KNEŠAUREK

  (Zagreb, Hrvatska, 1978.) diplomirao je orgulje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, gdje je i magistrirao 2003. godine. Studij orgulja potom je nastavio na Händel-Akademie u Karlsruheu u razredu profesora Ludgera Lohmanna i Daniela Rotha u Parizu, te u sklopu dvaju majstorskih specijalističkih poslijediplomskih studija orgulja i improvizacije: u klasi prof. Norberta Düchtela na Hochschule für Musik u Detmoldu i u klasi prof. Guntera Rosta na Kunstuniversität u Grazu. Orguljsku improvizaciju također je studirao i u Hrvatskoj s akademikom Anđelkom Klobučarom, te je jedan od rijetkih hrvatskih orguljaša koji se aktivno bavi orguljskom improvizacijom u sklopu vlastitih solističkih orguljaških recitala koje redovito održava na festivalima u Hrvatskoj, Njemačkoj, Austriji, Italiji i Francuskoj.

  Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu također je diplomirao kompoziciju u klasi akademika Marka Ruždjaka 2005. te se na tom području usavršavao kod Amadeusa Webersinkea i Thierryja Escaichea. Na domaćoj i inozemnoj glazbenoj sceni redovito je prisutan kao skladatelj, a njegova su djela izvođena na zagrebačkom Bienallu, kao i na srodnim glazbenim manifestacijama u Zagrebu, Samoboru, Opatiji, Osijeku, Ljubljani, Puli, Beču, Moskvi, Berlinu, Freyungu, Detmoldu, Trstu te Udinama.Dobitnik je domaćih nagrada, među kojima se ističu Rektorova nagrada Sveučilišta u Zagrebu za najbolji studentski rad izrađen na Muzičkoj akademiji u ak. god. 1998./99. i Nagrada Darko Lukić koju mu je kao najboljem hrvatskom mladom glazbeniku u 2005. dodijelilo Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika.

  Od inozemnih uspjeha izdvaja se prestižna nagrada Günther Ramin za polifonu improvizaciju koju je osvojio na međunarodnom natjecanju orguljske improvizacije Günther Ramin pri Hochschule für Musik Felix Mendelssohn–Bartholdy u Leipzigu 1999. godine. Glavni je orguljaš Bazilike Srca Isusova u Zagrebu, gdje surađuje s Akademskim zborom Palma, s kojim je snimio više kompaktnih ploča. Uz bogatu solističku koncertnu djelatnost, redovito surađuje s raznim solistima i ansamblima te snima za HRT. Redoviti je član Hrvatskog društva skladatelja, a njegove skladbe izvode renomirani domaći i inozemni ansambli i orkestri poput Cantus ansambla, Zagrebačke filharmonije, Simfonijskog puhačkog orkestra HV, Pekinške filharmonije. Radi u zvanju docenta na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu.

  Pierpaolo TURETTA

  (Este, Italija, 1964.) je orguljaš velebne crkve sv. Marka u Veneciji. Diplomirao je orgulje i orguljsku kompoziciju u klasi Giancarla Parodija na Konzervatoriju F. A. Bonporti u Trentu. Školovanje nastavlja u Ženevi u klasi Lionela Rogga gdje je primio najviše pohvale u sviranju orgulja i improvizaciji. Godine 2003. osvojio je prvu nagradu na međunarodnom natjecanju Concours International Suisse de l’Orgue, a sudjelovao je uspješno i na drugim europskim orguljaškim natjecanjima na kojima je također osvojio prva mjesta (Karl Richter/Berlin, A.R.A.M. e T.I.M/Roma, Noale-Venezia…). Među najvažnijim umjetničkim ostvarenjima ističu se integralna izvedba djela za orgulje J. S. Bacha (2009.) te Césara Francka (2011.) Tijekom sezone 2013. / 2014. u Ljubljani izvest će cjelokupni orguljaški opus Oliviera Messiaena. Pierpaolo Turetta je titularni orguljaš Konzervatorija u Padovi.

  Lukas ARVIDSSON

  (Göteborg, Švedska, 1984.) već sa četiri godine počinje svirati, a prvi solo nastup održao je kao desetogodišnjak. Od 2003. do 2008. studirao je orgulje na Glazbenoj i dramskoj akademiji Sveučilišta Göteborgu. Od 2004. radi kao direktor glazbe u najvećoj katoličkoj crkvi južne Švedske. Osim dužnosti redovnog orguljaša, voditelj je velikog orguljaškog projekta. Prvi dio projekta je gotov – najveća instalacija orgulja u Göteborgu u posljednjem desetljeću. Novo restaurirane orgulje Walker iz 1907. već su pokazale velik doprinos glazbenom životu Göteborga, a Arvidssonov sljedeći projekt je restauracija baroknih talijanskih orgulja za Crkvu Krista kralja, koje će popuniti još jednu važnu prazninu u našem rastućem i međunarodno priznatom orguljaškom pejzažu.

  Godine 2007. kao mladi glazbenik izveo je Bachove ”Goldberg varijacije” na pedalnom klavikordu i čembalu, što je značilo izvođenje cijelog ciklusa po prvi puta u novije vrijeme, a 2009. dobio je počasno mjesto svirača na inauguracijskom koncertu najvećeg pedalnog klavikorda izgrađenog na Göteborškom orguljaškom umjetničkom centru (GOArt) s dva manuala i dva pedala po pet oktava. Iste godine organizirao je kamp mladosti u sklopu Göteborške međunarodne orguljaške akademije. Mladi su dobili priliku upoznati stare instrumente s tipkama kao i romantičke orgulje u gradu. Improvizacija je uvijek bila obvezni dio Arvidssonovih izvedbi.

  Na orguljama uz ”klasični” stil improvizira na jazz i folklornu glazbu. Lukas Arvidsson trenutno radi na projektu izvanrednih Chaman orgulja iz 1728. u Lövstabruku, a projekt će dokumentirati studio Erika Sikkeme i Seikkemas ULSI technique. U sklopu projekta izaći će i CD zajedno s publikacijom koji će biti usmjereni na kulturološki, povijesni i liturgijski kontekst švedskih orgulja 18. stoljeća. Arvidsson se između ostalog bavi i folklornom glazbom pretežno s područja južne Švedske, te svira violinu. Ove godine bi trebao diplomirati Ranu glazbu u Bremenu u klasi Haralda Vogela, Hansa Davidssona i Edoarda Bellottia, i vratiti se orguljaškom poslu u Göteborgu.

Navigation Content