Navigation Content
 1. Umjetnici 2011

  Pavao MAŠIĆ

  Pavao MAŠIĆ (Šibenik/Hrvatska, 1980.) je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu diplomirao čembalo u razredu Višnje Mažuran (2005.), orgulje u razredu Marija Penzara (2005), te studij glazbeno-teoretskih disciplina (2007,). Orgulje je magistrirao 2007. u okviru poslijediplomskog solističkog studija (diplôme de soliste) na Haute École de Musique u Lausanni u razredu Kei Koito, gdje se s posebnim naglaskom bavio interpretacijom glazbe renesanse i baroka na povijesnim instrumentima.

  Godine 2008. s odličnim uspjehom zaključuje i dvogodišnji poslijediplomski studij čembala i srodnih instrumenata s tipkama pri Musikhochschule (Institut für Historische Aufführungspraxis) – Freiburg im Breisgau u razredu dr. Roberta Hilla. Pierre Hantai, Skip Sempé, Bob van Asperen, Ton Koopman, Laurence Cummings, Anđelko Klobučar, Daniel Roth, Luigi Ferdinando Tagliavini, Christoph Bossert, Katherine Bine Bryndorf tek su neki od renomiranih umjetnika pod čijim se vodstvom usavršavao u okviru mnogobrojnih međunarodnih majstorskih teča jeva posvećenih interpretaciji glazbe za čembalo i orgulje.Nositelj je prvih nagrada s međunarodnih natjecanja Grand Prix Bach de Lausanne (Švicarska, 2006.) i Andrea Antico da Montona (Hrvatska, 2006.), Rektorove nagrade za akademsku godinu 2004./2005, te Nagrade Ivo Vuljević za najuspješnijeg mladog glazbenika u 2006.

  Godine 2009. bio je laureat na međunarodnom natjecanju 1. Concurso internacional CAI – Jóvenes Intérpretes de Organo održanom u Zaragozi (Španjolska), a u 2010. primio je i Godišnju nagradu Društva sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika u Zagrebu. Od 1999. glavni je orguljaš Crkve sv. Marka u Zagrebu gdje surađuje s Oratorijskim zborom Cantores Sancti Marci, a od 2008.g. djeluje i kao asistent red. prof. Višnje Mažuran na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.Iza sebe ima već zamjetan broj solističkih i komornih nastupa na glazbenim festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu.

  Ante Knešaurek

  Ante Knešaurek (Zagreb, 1978.) diplomirao je orgulje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, gdje je i magistrirao 2003. godine. Studij orgulja potom je nastavio na Händel-Akademie u Karlsruheu u razredu profesora Ludgera Lohmanna i Daniela Rotha u Parizu, te u sklopu dvaju majstorskih specijalističkih poslijediplomskih studija orgulja i improvizacije: u klasi prof. Norberta Düchtela na Hochschule für Musik u Detmoldu i u klasi prof. Guntera Rosta na Kunstuniversität u Grazu. Orguljsku improvizaciju također je studirao i u Hrvatskoj s akademikom Anđelkom Klobučarom, te je jedan od rijetkih hrvatskih orguljaša koji se aktivno bavi orguljskom improvizacijom u sklopu vlastitih solističkih orguljaških recitala koje redovito održava na festivalima u Hrvatskoj, Njemačkoj, Austriji, Italiji i Francuskoj. Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu također je diplomirao kompoziciju u klasi akademika Marka Ruždjaka 2005. te se na tom području usavršavao kod Amadeusa Webersinkea i Thierryja Escaichea. Na domaćoj i inozemnoj glazbenoj sceni redovito je prisutan kao skladatelj, a njegova su djela izvođena na zagrebačkom Bienallu, kao i na srodnim glazbenim manifestacijama u Zagrebu, Samoboru, Opatiji, Osijeku, Ljubljani, Puli, Beču, Moskvi, Berlinu, Freyungu, Detmoldu, Trstu te Udinama.Dobitnik je domaćih nagrada, među kojima se ističu Rektorova nagrada Sveučilišta u Zagrebu za najbolji studentski rad izrađen na Muzičkoj akademiji u ak. god. 1998./99. i Nagrada Darko Lukić koju mu je kao najboljem hrvatskom mladom glazbeniku u 2005. dodijelilo Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika. Od inozemnih uspjeha izdvaja se prestižna nagrada Günther Ramin za polifonu improvizaciju koju je osvojio na međunarodnom natjecanju orguljske improvizacije Günther Ramin pri Hochschule für Musik Felix Mendelssohn–Bartholdy u Leipzigu 1999. godine.

  Glavni je orguljaš Bazilike Srca Isusova u Zagrebu, gdje surađuje s Akademskim zborom Palma, s kojim je snimio više kompaktnih ploča. Uz bogatu solističku koncertnu djelatnost, redovito surađuje s raznim solistima i ansamblima te snima za HRT. Redoviti je član Hrvatskog društva skladatelja, a njegove skladbe izvode renomirani domaći i inozemni ansambli i orkestri poput Cantus ansambla, Zagrebačke filharmonije, Simfonijskog puhačkog orkestra HV, Pekinške filharmonije. Radi u zvanju docenta na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu.

  Tamara Coha Mandić

  Tamara Coha Mandić rođena je u Zagrebu gdje je završila osnovnu i srednju glazbenu školu Blagoje Bersa u razredu prof. Vesne Zornjak. Školovanje je nastavila u Sloveniji gdje je diplomirala 1994.godine na ljubljanskoj «Akademiji za glasbo» u klasi prof. Rudija Poka. Nakon uspješno završenog studija,iste godine, postaje članicom Simfonijskog orkestra HRT-a na mjestu solo flaute.Usavršavala se kod prof. Roberta Doona(Republika Njemačka). Iza nje je velik broj nastupa s renomiranim umjetnicima i ansamblima kao što je Kvartet Sebastian, Zagrebački gitarski trio ,Hrvatski serenadni ansambl… Nastupala je na svim značajnim festivalima u Hrvatskoj i to kao solistica ili članica orkestra. Posebno je bila zapažena praizvedba Koncerta za flautu i orkestar Mladena Tarbuka uz pratnju SO HRT u KD «V.Lisinski» u koncertnoj sezoni 2000./2001. (djelo je za nju pisano). Do sada je za Hrvatski radio snimila velik broj kompozicija, solo kao i u različitim komornim sastavima.Vrlo rado izvodi djela hrvatskih skladatelja, a 2004.godine izdala je nosač zvuka u nakladničkoj kući Orfej uz pomoć Ministarstva kulture. Zajedno s Dianom Grubišić Čiković snimila je izuzetan CD Sow Motion 2008. godine.

  Diana Grubišić Ćiković

  Diana Grubišić Ćiković osnovno i srednjoškolsko obrazovanje za klavir stekla je u Rijeci kod prof, Sonje Pavletić, a za harfu u Ljubljani kod prof. Rude Ravnik Kosi. Studij klavira završila je 1988. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Marije Gvozdić Horvat. Studij harfe završila je1994.godine na Akademiji za glasbo u Ljubljani, u klasi prof. Rude Ravnik Kosi. Tijekom školovanja višestruko je nagrađivana na republičkim natjecanjima učenika i studenata klavira i na državnim natjecanjima studenata harfe. Usavršavala se na međunarodnim majstorskim tečajevima za harfu kod prof. Catherine Michel (Francuska), i prof. Patrizie Tassini (Italija). Poslijediplomski studij harfe završila je na Visokoj školi za glazbenu umjetnost “Ino Mirković” u Lovranu ,u klasi prof. Irine Petrovne Pašinskaje (Moskva /Rusija ). Do sada je održala brojne solističke cjelovečernje koncerte, nastupala kao solistica uz pratnju važnih hrvatskih i slovenskih orkestara. Osim solistički, nastupa i u komornim sastavima. Snima za fonoteku Hrvatskog radija. Sa Riječkim klavirskim trijom snimila je nosač zvuka sa djelima hrvatskih autora ( Pejačević, Bjelinski, Gržinić) U travnju 2007. godine izdavačka kuća Croatia Records objavila je njen prvi solo CD “ Harfosfera”. Članica je orkestra Opere HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci. Od 2002.godine kao docentica predaje harfu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

  Eduard Kancelar

  Eduard Kancelar (Pula, 1957.) diplomirao je studij orgulja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Željka Dropulića. Nastupa kao solist-orguljaš priređujući niz samostalnih koncerata u zemlji i inozemstvu (Italija, Austrija, Njemačka,…) te kao korepetitor solista i zborova. Godine 1992. pokrenuo je inicijativu otvaranja Odjela za orgulje pri srednjoj glazbenoj školi Ivan Matetić Ronjgov u Puli te od tada radi kao i profesor orgulja, postižući do danas niz zapaženih rezultata svojih učenika na regionalnim i državnim takmičenjima. Godine 1996. upisuje Postdiplomski studij na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi prof. Maria Penzara, nakon kojeg stječe zvanje magistra glazbene umjetnosti iz orgulja. Od 2000. godine djeluje klao docent u ljetnoj orguljaškoj školi u Šibeniku i kao vanjski suradnik na Visokoj školi za glazbenu umjetnost u Lovranu, U suradnji sa izdavačkom Kućom ”Sveta Glazba” iz Zagreba, glazbeni je producent renomiranim orguljašima u njihovim projektima (Cristoph Bossert, Mario Penzar,…). Od 2003. godine radi kao vanjski suradnik na Filozofskom fakultetu u Puli Odsjek za glazbenu kulturu.

  Monika Cerovčec

  Monika Cerovčec započinje glazbeno obrazovanje u rodnom Varaždinu. Diplomirala je studij glazbene kulture na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu ( 2006. ), usporedo s kojim studira solo pjevanje u klasi Lidije Horvat – Dunjko. Debitirala je u HNK Zagreb u ulozi drugog dječaka u operi W. A. Mozart : Čarobna frula pod ravnanjem mo. V. Kranjčevića. Uspješno je ostvarila ulogu Nimfe u operi Orfej C. Monteverdija pod ravnanjem mo. H. Niqueta, kao i Bastienna u Mozartovoj Bastienne i Bastienna na otvorenju dubrovačke Opere. Godine 2007. Osvojila je 1. nagradu na državnom natjecanju u Dubrovniku, kao i stipendiju za razmjenu studenata u Mainzu gdje se usavršuje u klasi A. Karasiaka. Pohađala je i majstorske tečajeve istaknutih pjevača kao što su M. Lipovšek, C. Eder, L. Spitzer, M. Nador.

  Sigrid Maria Gartner

  Austrijska orguljašica Sigrid Maria Gartner svoju interpretaciju fokusira na historijsku autentičnu interpretaciju orguljske glazbe. Ipak, cijelokupni repertoar kojim raspolaže obuhvaća široku lepezu razdoblja; od renesanse, preko baroka, klasicizma i romantizma do suvremene glazbe. Svi njezini napori uloženi su u što autentičniji pristup dok se istodobno trudi ne izgubiti vlastitu spontanost i inventivnost. Orgulje je učila na konzervatoriju Joseph Haydn u Eisenstadtu u klasi U. Wegele-Kefer i na Sveučilištu u Grazu gdje je i diplomirala. Od 2004. do 2008. studirala je crkvenu glazbu, orgulje i glazbenu teoriju na Sveučilištu u Stuttgartu. Usavršavala se kod vrsnih pedagoga kao što su Jean Boyer, Jon Laukvik, Michael Radulescu i Wolfgang Zerer. Osvojila je nekoliko natjecanja za mlade orguljaše (Prima la Musica, Gradus ad Parnasum itd…) Redovito održava solističke koncerte diljem rodne zemlje i Europe, surađuje sa komornim i simfonijskim orkestrima, te pjevačkim zborovima.

Navigation Content